Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Καλό ταξίδι κυρ Μιχάλη… (αφιέρωμα στη καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μενιδιάτη…)

www.musiccorner.gr

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Πραγματικά καταραμένη χρονιά το 2012 για τον καλλιτεχνικό χώρο. Μέσα σε λίγους μήνες, έφυγαν από τη ζωή σπουδαίοι ηθοποιοί (Βασίλης Τσιβιλίκας, Κώστας Καρράς, Νίκος Απέργης, Νίκος Βασταρδής κ.α.), αλλά και τραγουδιστές που αφήσανε δυσαναπλήρωτο κενό πίσω τους…

 Ειδικότερα, ο χώρος της μουσικής δέχτηκε πολύ ισχυρά χτυπήματα: Δόμνα Σαμίου, Δημήτρης Μητροπάνος και χθες, ο τελευταίος των Μοϊκανών του λαϊκού μας τραγουδιού Μιχάλης Μενιδιάτης. Το musiccorner.gr ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, παρουσιάζει αυτό το αφιέρωμα σ’ έναν άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά για περισσότερο από μισό αιώνα το γνήσιο λαϊκό τραγούδι, αφήνοντας ως παρακαταθήκη μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες.

Τα πρώτα χρόνια Στις 29 Ιουνίου 1932 (ή 1934 κατ’ άλλους…) γεννιέται στο Μενίδι ο Μιχάλης Καλογράνης. Μέλος μιας οικογένειας που περιλαμβάνει επτά αγόρια κι ένα κορίτσι, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων από πολύ μικρή ηλικία να βγει στην κοινωνία για την εξασφάλιση του μεροκάματου. Δουλεύει ως παγοπώλης, πουλάει κάρβουνα και ξύλα, μέχρι λουλούδια και οπωροκηπευτικά για να βοηθήσει το σπίτι του.
Είναι μόλις 17 ετών, όταν το 1954 σ’ ένα πανηγύρι στη Δροσιά γοητεύεται από τα μπουζούκια που παίζουν σ’ αυτό. Τα κρατούν οι Μιχάλης Δασκαλάκης, Γιώργος Λαύκας και Τάκης Μπίνης, ο οποίος ήδη είχε κάνει τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του στο τραγούδι. Ο νεαρός Μιχάλης αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο χώρο και παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πατέρα του (βλέπετε, εκείνη την εποχή το να είσαι τραγουδιστής στα μπουζούκια ισοδυναμούσε τουλάχιστον με …ποινικό αδίκημα), ανεβαίνει στο πάλκο ενός μαγαζιού της περιοχής, του Γκίκα.

Το 1957 είναι η καθοριστική χρονιά για τη ζωή και τη μετέπειτα πορεία του, καθώς θα γνωρίσει τον συνθέτη Γεράσιμο Κλουβάτο που τότε ήταν από τα πιο «δυνατά χαρτιά» της πανίσχυρης Columbia και τα τραγούδια που έγραφε ακούγονταν παντού. Εκείνος λοιπόν θα του δώσει το πρώτο του τραγούδι: «Θα χτίσω μια καλύβα». Κυκλοφορεί σε δίσκο 78 στροφών, με το ονοματεπώνυμο Μιχάλης Καλογράνης αφού ακόμη δεν έχει αποκτήσει το επίθετο που θα τον κάνει πασίγνωστο στα κατοπινά χρόνια… Εδω η συνεχεια..

Next page