Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«ΣΜΥΡΝΙΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ»

  Το προπολεμικό ρεμπέτικο, στα χέρια μουσικών του σήμερα…
Την Κυριακή 27 Μαΐου 2012, 2 με 4 το μεσημέρι, από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και από το αρχείο της εκπομπής «ΗΣΥΧΙΑ! ΓΡΑΦΟΥΜΕ…» μεταδίδεται μια ξεχωριστή ζωντανή ηχογράφηση.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης - κιθαρίστας με μεγάλη θητεία σε ηχογραφήσεις και χρόνια στενός συνεργάτης του Θανάση Παπακωνταντίνου – ο Ευγένιος Βούλγαρης με ούτι αλλά και με σπάνια όργανα της Ανατολής όπως το «Γιαιλί – ταμπούρ», ο Απόστολος Τσαρδάκας με το κανονάκι του και η Θεοδώρα Αθανασίου – από τις σπάνιες πολύ νέες φωνές σε τέτοια ακούσματα.
Είναι μια ομάδα μουσικών που εδώ και χρόνια μελετά, παίζει και τραγουδά τα προπολεμικά ρεμπέτικα και κατ’ εξοχήν τους σμυρνιούς δημιουργούς της εποχής και τα «φλέρτ» τους με τα ακούσματα του Πειραιά (Σκαρβέλης, Τούντας, Βαγγέλης Παπάζογλου, Περιστέρης, Καρίπης αλλά και Γιοβάν Τσαούς και Μάρκος Βαμβακάρης).
Βασικός χώρος δράσης τους, ένας ακουστικός χώρος της Θεσσαλονίκης, η «Πριγκηπέσσα», και τελευταία δισκογραφική δουλειά τους, ένας δίσκος με μια πρώτη επιλογή από τα τραγούδια αυτής της εποχής και τον τίτλο «Αψιλίες».
Στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας,
Η εν λόγω ομάδα, κάνει το ταξίδι της «από την Σμύρνη στον Πειραιά», παίζοντας και τραγουδώντας ζωντανά μια διαφορετική επιλογή απ’ αυτό το υλικό και δίνοντας μια ξεχωριστή δική της απάντηση στο ερώτημα για το πόσο και πώς μπορεί να υπάρξει στις μέρες μας.
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας.
Ηχογράφηση: Αργύρης Παντελιάδης.

Next page