Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Μπάμπης Τσέρτος...

Ο Μπάμπης Τσέρτος γεννήθηκε στα Τρόπαια του Νομού Αρκαδίας. Σε ηλικία 17 ετών έρχεται στην Αθήνα, όπου κατοικεί πλέον μόνιμα. Παρ” ότι από πολύ μικρός τραγουδάει και ψέλνει επιθυμεί και να σπουδάσει. 
 
Το 1974 εισάγεται στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ήμουν πολύ τυχερός που στην οικογένειά μου τραγουδούσαν όλοι πολύ καλά, ο δε πατέρας μου έπαιζε και μαντολίνο. Ήμουν επίσης τυχερός που μεγάλωσα στα Τρόπαια, που ήταν πάντα εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, για την περιοχή. 
 
Μου έχουν μείνει πολλά γλέντια αξέχαστα, γλέντια όπου μπορούσαμε να ακούσουμε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού». Ως φοιτητής πια, ο Μπάμπης Τσέρτος ζει την «αναβίωση» του ρεμπέτικου τραγουδιού, μαθαίνει μπουζούκι και συμμετέχει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά. «Η ζωή μου δένεται πλέον έντονα με τη μουσική, κάθε βράδυ σχεδόν γλεντάμε στις ταβέρνες της εποχής παίζοντας και τραγουδώντας με την παρέα μας. Η σκέψη όμως να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι ήταν ακόμα, μακριά». 
 
Όμως όταν στην δεκαετία του 80 άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος βρίσκεται να δουλεύει ως επαγγελματίας στην ταβέρνα «Οι φίλοι» στην Κυψέλη. Από τότε κάνει συνεχώς εμφανίσεις, έχοντας την τύχη να προλάβει να συνεργαστεί με μεγάλους ερμηνευτές και δημιουργούς του Ρεμπέτικου όπως: Σ. Μπέλλου, Τ. Μπίνης, Ά. Χρυσάφη, Κ. Γκρέυ, Χοντρονάκος, Κ. Καπλάνης, Θ. Πολυκανδριώτης, Κ. Σκαρπέλης, αλλά και με νεότερους όπως: Μ. Γκολές, Γ. Ξηντάρης, Στ. Βαμβακάρης, Μαριώ, Αγάθωνας κ.α. 
 
Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές και δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού όπως: Χρ. Νικολόπουλος, Γλυκερία, Μ. Μητσιάς, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Α. Κατσιγιάννης, Μ. Ρασούλης, Π. Βαγιόπουλος, Λ. Χαλκιάς, Π. Θαλασσινός, Ν. Καραγιάννη, Χ. Αηδονίδης, Δ. Σαμίου, Σ. Λεονάρδου, Μ.Τερζής, Ν. Βοστάνης, Ν. Μαυρουδής κ.α. Το 2002 πήρε το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή του ρεμπέτικου από τα «Κορφιάτικα Βραβεία» και το 2003 το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου με το «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», στα βραβεία «Αρίων». 
 
Τα τελευταία χρόνια 15 χρόνια συνεργάζεται με την «Εστουδιαντίνα» παρουσιάζοντας το μεγάλο μουσικό πλούτο της Σμυρνέϊκης παράδοσης. Συμμετείχε δε στο δίσκο «Smyrne» της Εστουδιαντίνας που κυκλοφόρησε σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών παίρνοντας μάλιστα και το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου στα βραβεία «Αρίων», όπως και στον δίσκο «Η Εστουδιαντίνα παρουσιάζει την Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού» μαζί με την Χορωδία «Ελλάδα» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού. 
 
 
Επίσης συνεργάστηκε με την Μαντολινάτα Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας», με την οποία έχει δώσει σειρά συναυλιών σε διάφορα θέατρα αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες. 
 
Αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής είναι η συμμετοχή του στο CD «Διαδρομές», σε μουσική Χρ. Νικολόπουλου και στίχους Φ. Λάδη που αναφέρεται στις γειτονιές της Αθήνας. Είναι μια ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία της Μαντολινάτας στην Εθνική Λυρική Σκηνή. 
 
Η προσωπική δισκογραφία του Μπάμπη Τσέρτου περιλαμβάνει 11 CD’s: «Άτιμη Τύχη», «Ερωτοπουλείον» (διπλό CD), «Τα νειάτα τα μπερμπάντικα», «Το μερακλήδικο πουλί», «Της λυγερής απέναντι», «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», «Το μονοπάτι», «Ο Μπάμπης Τσέρτος τραγουδά Μιχάλη Σουγιούλ» (διπλό CD), «Στου Παραδείσου το Βυθό», «Βασίλης Τσιτσάνης: Τρία Έργα, Επτά τραγούδια», και «Στα Μονοπάτια της παράδοσης» καθώς επίσης και πολλές συμμετοχές, όπως: «Βετεράνοι του ρεμπέτικου» (1993) Τάκης Μπίνης, “Αννα Χρυσάφη. 
Συμμετοχή με τρία τραγούδια. Zωντανή ηχογράφηση μιας συναυλίας αφιερωμένης στο ρεμπέτικο τραγούδι που έγινε στο «Μετρό» και αποτυπώθηκε σε βινύλιο και CD. «Διαδρομές» (2002) με 5 τραγούδια σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Φώντα Λάδη. «Παράβασις» (2003) συμμετοχή με 5 τραγούδια σε μουσική του Μιχάλη Τερζή και στίχους Δημήτρη Λέντζου «Τραγούδια με ουσίες» (2008), προσωπικός δίσκος του Γιώργου Νταλάρα, συμμετοχή με 4 τραγούδια σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν 4 και 5 Ιουλίου του 2007 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. «Με τον Ομπάμα αντάμα» (2009) με 4 τραγούδια σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Μανώλη Ρασούλη. «Στου Χρόνου Τις Καταπακτές» (2011) με 3 τραγούδια σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και στίχους των: Μαίρης Φασουλάκη, Λίνας Δημοπούλου και Κώστα Φασουλά . «Δώσε μου μια σπίθα απ” το φιλί σου» (2011) με 5 τραγούδια σε μουσική Χρύσανθου Μουζακίτη και στίχους των: Μάγκυ Μπαζίνη, Παύλου Μουζακίτη και Γιώργου Πολ. Παπαδάκη. «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» (2014), συμμετοχή με 4 τραγούδια στο προσωπικό cd της Γλυκερίας με τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ καθώς και πολλές άλλες συμμετοχές με 1 ή 2 τραγούδια με τελευταία το «H νύχτα» (η μετανάστις) στο CD «Εικόνα Αχειροποίητη» με την Εστουδιαντίνα σε μουσική του Αντρέα Κατσιγιάννη και στίχους του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 
Πηγή: aptaliko.gr


Next page