Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Το «αμάν» της ψυχής συναντά το «αμήν» μιας προσευχής

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/393463/638/330/0x00000000004f6f99/2/to-aman-tis-psuxis-sunanta-to-amin-mias-proseuxis.jpg
Το «αμάν» που βγαίνει μέσα από την ψυχή συναντά το «αμήν» μιας προσευχής. Tο αγαπημένο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου κάνει πρεμιέρα στο ανακαινισμένο θέατρο Ακροπόλ την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και για 20 παραστάσεις.

Το «Αμάν Αμήν», το αγαπημένο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, μια μουσική παράσταση βασισμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συνθέτη, κάνει πρεμιέρα στο ανακαινισμένο θέατρο Ακροπόλ την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και για 20 παραστάσεις έως και τις 31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τραγούδια του οράματος για μια καλύτερη ζωή, είναι τα τραγούδια της διάψευσης των ονείρων, είναι τα ρεμπέτικα της αιώνιας νοσταλγίας της ομορφιάς, τα ρεμπέτικα της ιερότητας του πόθου, τα ρεμπέτικα της περιφρόνησης του τρόμου, τα ρεμπέτικα τραγούδια της πρόκλησης της μοίρας και της ατάραχης αντιμαχίας με το θάνατο.

Το «αμάν» που βγαίνει μέσα από την ψυχή συναντά το «αμήν» μιας προσευχής. Στην ευθεία γραμμή που ενώνει το βυζαντινό μέλος με το ρεμπέτικο και με το μικρασιάτικο τραγούδι ταξιδεύουν ο έρωτας, το πάθος, ο πόθος, η νοσταλγία, η μοίρα, ο θάνατος, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, η στέρηση της ελευθερίας και η προσφυγιά. Έτσι αφουγκράστηκε τους ήχους αυτούς του παρελθόντος ο Σταύρος Ξαρχάκος και έστησε την μουσική παράσταση με τίτλο «Αμάν Αμήν». Ένα θέαμα-ακρόαμα με συνθέσεις παλιές και νεότερες, ένα λαϊκό πάλκο κατανυκτικό σαν λειτουργία.
Καθένα από τα δύο μέρη χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Υπάρχουν τραγούδια του χάρου, του τεκέ και της Ανατολής.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ξαρχάκος, κοστούμια: Έρση Δρίνη, ζωγραφιές: Γιώργος Σταθόπουλος, φωτισμοί: Γρηγόρης Καραντινάκης, διεύθυνση Ήχου: Νικόλαος Ρούντος, επιμέλεια παραγωγής – βοηθός σκηνοθέτη: Πανδώρα Ξαρχάκου.

Ερμηνεύουν: Ζαχαρίας Καρούνης - Ελίτα Κουνάδη - Κώστας Μαντζόπουλος – Καίτη Ντάλη - Ηρώ Σαΐα - Μαρία Σουλτάτου – Κώστας Τσίγκος.
Παίζουν οι μουσικοί: Αρίστος Βαμβακούσης, Αχιλλέας Γουάστωρ, Βασίλης Δρογκάρης, Ηρακλής Ζάκκας, Σταύρος Καβαλιεράτος, Σωτήρης Μαργώνης, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Γιώργος Νυδριώτης, Μανώλης Πάππος, Νίκος Σαμπαζιώτης, Διαμαντής Σιδερίδης, Ευγένιος Χαλίλ.
Πληροφορίες
Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 2103643700 «Αμάν Αμήν» μουσική παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου, από Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ώρα: 21:30-23:30. Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή. Τιμές εισιτηρίων: 25, 22, 18, 15 (φοιτητικό) και 10 ευρώ.
http://www.naftemporiki.gr/

Next page