Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ


Το πρώτο μουσείο για Έλληνα δημιουργό στη χώρα μας σε λίγους μήνες θα είναι πραγματικότητα χάρη στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλου , σε συνεργασία με την οικογένεια Τσιτσάνη και τη βοήθεια σπουδαίων ερευνητών που βοήθησαν στην συγκέντρωση και την καταγραφή των στοιχείων και ντοκουμέντων για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Σκοπός του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» είναι η ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση και προβολή σημαντικών στοιχείων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, με βασικό στόχο την παρουσίαση και ανάδειξή του στο κοινό.
Κι αυτό γιατί το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη δεσπόζει στη ζωή του Ελληνικού λαού για περισσότερο από 60 χρόνια, αντλώντας τη δύναμή του από τη ζωή του λαού, από τούς καθημερινούς του αγώνες για δικαιοσύνη, από τις πίκρες του και τούς πόνους του, από την αγάπη, από ότι όμορφο και αληθινό έχει αυτός ο τόπος.
Τα εκατοντάδες τραγούδια του Τσιτσάνη, σπάνια σε ομορφιά και αυθεντικότητα, εκφράζουν το λαό, αποτελούν πηγή δύναμης, ελπίδας, παρηγοριάς, συμπαράστασης, αγάπης και τρυφερότητας, για όλες τις πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και φυσιογνωμίας του ελληνικού λαού.
Χάρις σ αυτό το έργο, ο Βασίλης Τσιτσάνης έγινε μία ξεχωριστή φυσιογνωμία του σύγχρονου Ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Στο πρόσωπό του, το λαϊκό τραγούδι βρήκε τον πιο χαρακτηριστικό του εκπρόσωπο, πού με ολοκληρωτική αφοσίωση, με σπάνιο αίσθημα ευθύνης και σε αρμονική σύνδεση με το λαό, κατάφερε να τον εκφράσει για μία ολόκληρη περίοδο ζωής.
Γιατί ο Τσιτσάνης διέθετε μία σπάνια δύναμη, πού την αντλούσε από την πίστη στο έργο του. Ο Βασίλης Τσιτσάνης στήριξε το έργο του μορφικά, στη μεγάλη μουσική παράδοση αυτού του τόπου. Το Δημοτικό τραγούδι,η Βυζαντινή μουσική και το νεότερο λαϊκό τραγούδι τής πόλης αποτέλεσαν τη στερεή βάση των τραγουδιών του. Κατάφερε να αφομοιώσει αυτήν την παράδοση και να δημιουργήσει σπάνιες μελωδίες, πού στηρίχθηκαν πάνω στους χαρακτηριστικότερους ρυθμούς τής πατρίδας μας.
Το έργο του Τσιτσάνη έφτασε στον κόσμο με τη συνεργασία διακεκριμένων λαϊκών τραγουδιστών. Ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στελάκης Περπινιάδης, ή Σωτηρία Μπέλου, ή Μαρίκα Νίνου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ή Καίτη Γκρέϋ, η Χασκίλ, η Γεωργακοπούλου και άλλοι στάθηκαν άξιοι συνεργάτες του. Ο Τσιτσάνης είχε την τύχη να δει το έργο του δικαιωμένο και αναγνωρισμένο από το λαό και το χρόνο, τούς μόνους αλάνθαστους κριτές.
Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, καθίσταται σήμερα επιτακτική η ανάγκη διάσωσης και προβολής του έργου του μεγάλου δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, με τρόπους που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης και έτσι το έργο του θα καταστεί για άλλη μία φορά επίκαιρο και δυναμικό μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής
Στέλιος Καραγιώργος
http://www.tsitsanis.gr/

Next page