Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συναυλίες… με μακό και μπλουτζίν

Διοργανώνεται για δεύτερη φορά το φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο «Κ.Ο.Θ. underground» στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή τη συναυλία οι μουσικοί δεν θα φορούν μαύρα κοστούμια και φορέματα αλλά μακό και μπλουτζίν.
Σε αυτές τις συναυλίες οι μουσικοί δεν θα είναι βλοσυροί - όπως το επιβάλλει η «σοβαρότητα» της μουσικής που θα ερμηνεύουν - αλλά χαμογελαστοί, συνεργάσιμοι καλλιτέχνες και μάλιστα «underground». Kαι εκτός από τα λεγόμενα «Κλασσικά» κομμάτια, παίζουν τζαζ και ροκ και τάγκο, αλλά και ρεμπέτικα, ενώ αφιερώνουν στο Βασίλη Τσιτσάνη.
Είναι εξάλλου η δεύτερη φορά και το «πείραμα» πέτυχε πέρσι που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά.
Στο φετινό 2ο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο «Κ.Ο.Θ. underground» μετέχουν οι βασικοί διοργανωτές - ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης- το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση».

Στους χώρους (υπαίθριους και κλειστούς) του Πολυχώρου Block 33 (πρωην Υδρόγειος) στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, 20 σύνολα από μουσικούς της ΚΟΘ ή με συμμετοχή τους, παίζουν: ροκ, ποπ, τζαζ, μουσική δωματίου, αρχαία ελληνική μουσική, οθωμανική μουσική, τάνγκο, μουσική κινηματογράφου, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές για σύνολα κρουστών παράλληλα με προβολές, χορό και θεατρικά δρώμενα.
Το σύνθημα μας είναι η αλληλεγγύη. Η θλίψη που επικρατεί στην πολιτικο-κοινωνική μας ζωή δεν μας αφήνει απ' έξω. Με όχημα όμως την τέχνη μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα μας. Η τέχνη μας είναι «συγκριτικό πλεονέκτημα» έναντι των υπολοίπων. Ας μην την κρατήσουμε λοιπόν μόνο για μας…Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αθέατη πλευρά των μουσικών της ΚΟΘ. Παίζουμε και τζαζ και ροκ και ποπ, και εθνικ και ρεμπέτικα φέτος, και μπορούμε με τους συνδιοργανωτές μας να γίνουμε ξανά μια κοινότητα θεραπευτική και μουσική και ανθρώπινη- μια κοινότητα χαράς τελικά» λεει στο «ΑΠΕ « ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων της ΚΟΘ, Μπάμπης Χειμαριός.
Στις τριήμερες εκδηλώσεις μετέχουν: η μουσική ομάδα του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», της «ΑΡΣΙΣ» και των: Toy's factory, Magnanimous, Studio flamengo Pellizco.
Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας από μουσικούς της ΚΟΘ, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», την ομάδα της «ΑΡΣΙΣ» με θέμα τη μουσική και την πόλη.
Στους χώρους του φεστιβάλ διοργανώνονται επίσης εκθέσεις εικαστικών, κεραμικών και κατασκευών από μουσικούς της ΚΟΘ και τις δημιουργικές ομάδες της «ΙΘΑΚΗΣ» και της «ΑΡΣΙΣ», έκθεση εκδόσεων της παραγωγικής μονάδας γραφικών τεχνών του ΚΕΘΕΑ «ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ», εργαστήρι Graffiti για μικρούς και μεγάλους από το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση», εργαστήρι κεραμικής για παιδιά από το ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», δρώμενα για παιδιά (αφήγηση παραμυθιού, τσίρκο του δρόμου κτλ), ανάπλαση του τοπίου του Μπεχ Τσινάρ μέσα από το φακό του Νίκου Κουκή και τη μουσική του Χρήστου Μιτρέντζη, ο οποίος με τη κομπανία του και τη συμμετοχή μουσικών της ΚΟΘ, δίνουν συναυλία-αφιέρωμα στο Τσιτσάνη, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Ο συνθέτης Ross Daly είναι καλεσμένος του φεστιβάλ στο οποίο εκτός από τη συναυλία που θα δώσει το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου θα μετέχει σε σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ (Λεωφ. Νίκης 73) με θέμα: Σύνθεση σε τροπικά μουσικά συστήματα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Κοινωνικός κι αισθητικός αποκλεισμός» ενώ στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Το 2o Φεστιβαλ «ΚΟΘ- UNDERGROUND» θα πραγματοποιηθεί στις 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου στο Block 33 (πρώην «Υδρόγειος») - 26ης Οκτωβρίου 33 Σφαγεία με ελεύθερη είσοδο.

http://www.kathimerini.gr/  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

Next page