Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Η ΤΑΙΝΙΑ ''ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ'' ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ

https://i.ytimg.com/vi/pGrjWbl0uPw/maxresdefault.jpg
«Το ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του είδους του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Πρόκειται για την ιστορία μίας μεγάλης τραγουδίστριας του ρεμπέτικου της Μαρίκας Νίνου, η οποία γεννήθηκε το 1919 στη Σμύρνη και λίγα χρόνια πριν συμπληρώσει τα σαράντα της βρέθηκε στην Αθήνα.
Μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας, τους έρωτές της, τις επιτυχίες και αποτυχίες της παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο η ιστορία του μικρασιατικού Ελληνισμού και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η φτώχεια, οι κακουχίες αλλά και οι έρωτες, το φιλότιμο και η ελπίδα ήταν τα συστατικά που φτιάξανε το ρεμπέτικο τραγούδι. Την εξιστόρηση των γεγονότων συνοδεύει η μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και η ποίηση του Νίκου Γκάτσου.
Το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει όλα τα τραγούδια του  soundtrack χωρίς να ξέρετε ότι γράφτηκαν για το Ρεμπέτικο..
Το έργο χαρακτηρίστηκε ως ένα επικό αριστούργημα και απέσπασε πολλά βραβεία με σημαντικότερο την «Αργυρά Άρκτο» στο φεστιβάλ Βερολίνου το 1984.
Άλλα βραβεία: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1983, Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Βαλέντσια 1984, Μεγάλο Βραβείο Αλεξάνδρεια 1985. Επίσης ψηφίστηκε στο Internet movie database ως η 1η δημοφιλέστερη ελληνική ταινία για το 2000.

Πρωταγωνιστούν: Σωτηρία Λεονάρδου (Μαρίκα) , Νίκος Καλογερόπουλος (Μπάμπης) , Μιχάλης Μανιάτης (Γιωργάκης) , Θέμις Μπαζάκα (Αντριάνα) , Γιώργος Ζορμπάς , Κωνσταντίνος Τζούμας (μάγος) , Βίκυ Βανίτα (Ρόζα) , Νίκος Δημητράτος (Παναγής) , Νικόλας Άσιμος , Λίνα Μπαμπατσιά , Βάσω Αλεξανδρίδου , Σπύρος Μαβίδης , Νίκος Μπιρμπίλης , Κατερίνα-Δανάη Φέρρη , Πόπη Κατσαμπάνη
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Σενάριο: Κώστας Φέρρης, Σωτηρία Λεονάρδου
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Διάρκεια: 150' (4 επεισόδια των 40 λεπτών)
Έτος Παραγωγής: 1983

Υπόθεση

Η ζωή της ρεμπέτισσας Μαρίκας Nίνου (Σωτηρία Λεονάρδου), από τη γέννησή της στη Σμύρνη του 1917, μέχρι και το θάνατό της στην Αθήνα του 1955. Μεγαλωμένη από έναν ταχυδακτυλουργό (τον υποδύεται ο Κωνσταντίνος Τζούμας), μετά τη --λόγω ατυχήματος-- δολοφονία της μητέρας της (Θέμις Μπαζάκα) από τον πατέρα της (Νίκος Δημητράτος), η Μαρίκα θα φτάσει στην Αθήνα, παρέα με τον φίλο της βιολιστή (Μιχάλη Μανιάτη), και θα δουλέψουν στην κομπανία του Μπάμπη (Νίκος Καλογερόπουλος). Παράλληλα με την αφήγηση της ιστορίας της Μαρίκας, παρακολουθούμε την ιστορία της Ελλάδας: από την Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι την κυβέρνηση του Παπάγου και την επικράτηση της δεξιάς.

Next page